Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Στο βιβλίο «Η φάρμα των ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ.....

Στο βιβλίο «Η φάρμα των ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ τα ζώα επαναστατούν κατά του καταπιεστή και εκμεταλλευτή τους, του κτηματία κυρ- Τζόουνς. Λίγο πριν την επανάσταση τα ζώα της φάρμας έκαναν γενική συνέλευση στην οποία μίλησε το σοφόγέρικο γουρούνι, ο Γεροντάκος. Αυτός τους μίλησε με πάθος, τους εξήγησε πως από αιώνες πολλούς ο «Άνθρωπος» καταπιέζει και εκμεταλλεύεται τα ζώα. Τα ζώα ενθουσιάστηκαν, ψήφισαν όλα υπέρ της Εξέγερσης κατά του εκμεταλλευτή τους, του κυρ- Τζόουνς και όλα μαζί τραγούδησαν το παρακάτω επαναστατικό τραγούδι:
«Ζώα της Αγγλίας και της Ιρλανδίας/ ζώα κάθε τόπου, ζώα κάθε γης,/ τα χαρωπά ακούστε μου μαντάτα:/ όπου να ‘ναι φτάνει η μέρα της γιορτής./ Αργά ή γρήγορα η μέρα θ’ ανατείλει/ που ο τύραννος θα διωχτεί/ και οι Αγροί της Αγγλίας οι καρπεροί/ όλων των ζώων θα γίνουνε νομή…/ Ζώα της Αγγλίας και της Ιρλανδίας/ ζώα κάθε τόπου, ζώα κάθε γης/ το μαντάτο μου να πάρτε, να το στείλετε παντού/ γιατί όπου να ‘ναι φτάνει η ημέρα της γιορτής».
Η Επανάσταση γίνεται και πετυχαίνει. Ο κυρ Τζόουνς καταφέρνει να ξεφύγει από την οργή των ζώων και φεύγει μακριά. Τα ζώα ενθουσιασμένα επιχειρούν να εφαρμόσουν στη πράξη τις επαναστατικές τους ιδέες. Συνεδριάζουν και παίρνουν αποφάσεις με βάση το τρίπτυχο «ισότητα- αδελφοσύνη- αλληλεγγύη». Το βασικό τους σύνθημα που γράφτηκε παντού είναι: «Όλα τα ζώα είναι ίσα».
Όμως χρειάστηκε να εκλέξουν μια Επιτροπή, η οποία θα είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης των επαναστατικών ιδεών τους. Η ευθύνη αυτή, μετά από ψηφοφορία, παραχωρείται στα γουρούνια, γιατί θεωρούνταν τα πιο έξυπνα ζώα, αλλά και για να τιμήσουν τη μνήμη του σοφού γέρο γουρουνιού, του Γεροντάκου, που τους ενέπνευσε την ιδέα της επανάστασης.
Η εξέλιξη όμως της επανάστασης των ζώων είναι τραγική. Τα γουρούνια που ανέλαβαν την αφ’ υψηλού διαχείρισή της σιγά σιγά άρχισαν αυτά να γίνονται οι νέοι καταπιεστές και εκμεταλλευτές των συντρόφων τους των ζώων. Η εξουσία ως γνωστόν φθείρει και διαφθείρει. Τα εξουσιαστικά γουρούνια, με διάφορα τερτίπια, το βασικό σύνθημα της εξέγερσης «Όλα τα ζώα είναι ίσα» το αλλάζουν σε «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα»!
Ο πλήρης εκφυλισμός της Επανάστασης συντελείται, όταν τα εξουσιαστικά γουρούνια συνάπτουν συμφωνία με τον πρώην καταπιεστή τους τον «Άνθρωπο» να καταργηθεί η σοσιαλιστική «Φάρμα των ζώων» και να ιδρυθεί η νέα με την ονομασία «Η φάρμα των Αρχόντων»!
Και κλείνει ο Τζωρτζ Όπργουελ το υπέροχο βιβλίο του με τις εξής φράσεις: «Δώδεκα φωνές (άνθρωποι και γουρούνια που συμμετείχαν στη συνάντηση) στρίγκλιζαν με οργή, κι ήταν όλες τόσο όμοιες! Τώρα δεν υπήρχε ζήτημα για το τι είχε συμβεί στις μούρες των γουρουνιών. Τα ζωντανά απέξω έσερναν το βλέμμα τους από γουρούνι σε άνθρωπο κι από άνθρωπο σε γουρούνι και πάλι στα γουρούνια και πάλι στους ανθρώπους: ήταν αδύνατο πια να ξεχωρίσουν ποιος ήταν ποιος»....... Αν κάνουμε μια μεταφορά των όσων συνέβησαν στη «Φάρμα των ζώων» στη σύγχρονη «Φάρμα Ελλάδα» εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε τα δικά μας «Γουρούνια» εξουσιαστές μας. Κι αυτά με σοσιαλιστικές κι επαναστατικές ιδέες ξεκίνησαν και κατέληξαν να είναι οι μούρες τους ίδιες με τα εξουσιαστικά «γουρούνια» του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη και στην κόσμο όλο. Μόνο που τα δικά μας μοιάζουν «Γουρουνάκια» μπρος στα μεγάλα «Γουρούνια» της Ε. Ε, του Δ. Ν. Τ., των τραπεζών και υποχρεώνονται να υπακούουν και να εκτελούν εγκληματικές εργολαβίες κατά λαού.....~ΧΑΡΑ

Αγαπημένες Σκέψεις

...