Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Γνωρίζατε πως ο Αύγουστος γιορταζόταν ως Παραμονή Πρωτοχρονιάς;

ΜΑΥΓΟΥΣΤΟΣ--ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ
Ο όγδοος μήνας του χρόνου με 31 μέρες, ο μήνας της Παναγιάς
& των διακοπών για τους περισσότερους Έλληνες. Ονομάστηκε Αύγουστος προς τιμή του Οκταβιανού μετά την απονομή του τίτλου από τη ρωμαϊκή Σύγκλητο. 
Στα βυζαντινά χρόνια το έτος τελείωνε στις 31 Αυγούστου και πρωτοχρονιά ήταν η 1η Σεπτεμβρίου. Γι` αυτό η τελευταία μέρα του Αυγούστου λέγεται και Κλειδοχρονιά.
Είναι ο μήνας του τρύγου και των σταφυλιών και της συγκομιδής των σύκων γιαυτό λέγεται και Συκολόγος
Οι πρώτες έξι ή δώδεκα μέρες του Αυγούστου, κατά τη λαική αντίληψη, οι δρίμες (εξ ου και Δριμάρης), είναι επικίνδυνες κι όποιος λούζεται σ’ αυτές ή πλένει ρούχα, κινδυνεύει να πάθει κακό ο ίδιος, στην πρώτη περίπτωση
ή να καταστραφούν τα ρούχα, στη δεύτερη. Κι όπως εκδιώκονται με τον αγιασμό οι καλικάντζαροι, έτσι ξορκίζουν και τις δρίμες με αγίασμα από την ακολουθία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στις 6 του μήνα.
Επίσης οι ημέρες αυτές λέγονται και «μερομήνια», αφού τις πρώτες δώδεκα γίνονται προγνώσεις για τον καιρό της χρονιάς.
Η κορυφαία εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου που θεωρείται το Πάσχα του καλοκαιριού εορτάζεται σ’ όλη την Ελλάδα με επίκεντρο το ναό της Παναγίας στο νησί της Τήνου.ία σύντομη "ιστορία" για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.
Στο αττικό ημερολόγιο, ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας του έτους και ονομάζονταν Μεταγειτνιών διάρκειας 29 ημερών που αντιστοιχεί με το χρονικό διάστημα από 24 Ιουλίου έως 22 Αυγούστου.
Ο Αύγουστος, κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, ήταν ο έκτος μήνας, γι' αυτό αρχικά στα Λατινικά ονομάζονταν Sextilis και είχε 31 ημέρες, ευθύς εξ αρχής από την εγκαθίδρυση του Ιουλιανού ημερολογίου το 45 π.Χ. (έτος 709 από κτίσεως Ρώμης). Το έτος 8 π.Χ. ο Αύγουστος Καίσαρας του έδωσε το όνομά του χωρίς την προσθήκη μίας ημέρας από τον Φεβρουάριο (όπως λανθασμένα αναγράφεται σε ορισμένες αναφορές). Λέγεται ότι ο Αύγουστος έβαλε τον μήνα σε αυτή την θέση, για να τιμήσει τον θάνατο της Κλεοπάτρας η οποία, όπως λέγεται, έθεσε τέλος στη ζωή της στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ. αν και ο ακριβής λόγος του θανάτου της καλύπτεται από μυστήριο.
Κατά το Βυζαντινό ημερολόγιο και το οποίο αρχίζει τον Σεπτέμβριο, ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου κι έτσι η 31η Αυγούστου γιορτάζονταν ως παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αστρονομικά, ο ήλιος βρίσκεται στην αρχή του μήνα στον αστερισμό του Καρκίνου και στο τέλος στον αστερισμό του Λέοντα.
Και μερικά ακόμη facts για τον μήνα:
Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας του χρόνου και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Οκταβιανού.  Είναι  ο μήνας  των διακοπών για τους περισσότερους ΄Ελληνες. Θεωρείται από τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου αλλά είναι  και γνωστός για τα μελτέμια του. Γνωστότερος  όμως είναι για τον «δεκαπενταύγουστο» , την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 του μήνα. Η εορτή της Παναγίας δεν είναι  φυσικά η μοναδική γιορτή , αφού σπουδαία θέση στο χριστιανικό εορτολόγιο κατέχει και η 6 Αυγούστου, όταν η Εκκλησία εορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.  Άλλες μεγάλες εορτές του μήνα είναι του Αγ. Φανούριου και του Αγ. Αλεξάνδρου.
Οι λαϊκές ονομασίες του μήνα, όπως Συκολόγος, Τραπεζοφόρος αναφέρονται κυρίως στην αφθονία των καρπών του. «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν δυο φορές τον μήνα»  έλεγαν οι παλιοί. Πολλές είναι οι παροιμίες που αναφέρονται στον Αύγουστο. Μερικές από αυτές είναι: «Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο», «Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι», «Μακάρι σαν τον Αύγουστο, να’ ταν οι μήνες όλοι», «Να’ σαι καλά τον Αύγουστο που’ ναι παχιές οι μύγες» .Υπάρχει όμως και μία άλλη, πιο στενάχωρη  παροιμία , η οποία δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε ότι «από Μάρτη καλοκαίρι, κι από Αύγουστο χειμώνας». Δεν θα σταθούμε όμως σε αυτήν!
Ας χαρούμε το υπόλοιπο του καλοκαιριού και μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα τα μπάνια συνεχίζονται μέχρι τον Οκτώβριο, ίσως και αργότερα για μερικούς!
 
Source: http://www.alimosonline.gr/7740-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B1%CF%84%CE%B5-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CF%8D%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%89%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%82

Αγαπημένες Σκέψεις

...