Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Στ’ όνομά σου, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που σκοτώθηκες στην Ισπανία για τη λευτεριά του ζωντανού λόγου, Εμείς, ποιητές απ’ όλες τις χώρες......

ηςΣαν σήμερα, πριν 80 χρόνια, Στις 19 Αυγούστου του 1936, ένας νέος κύριος μόλις 38 ετών, ένας εκ των σημαντικότερων Ποιητών τού κόσμου, έμελλε με το χαμό του να βάψει κατακόκκινο τον κάθε Αύγουστο των επόμενων ετών. "Δολοφονήθηκε ο Federico Garcia Lorca",φώναζαν,κι ακόμη ως σήμερα αντηχούν οι φωνές των,αγαπημένων του και μη. Μέρα γεμάτη θλίψη στη Γρανάδα,και σ΄ολόκληρον τον κόσμο που δεν ξεχνά. Ο Ισπανός Ποητής δολοφονήθηκε στο Αλφάκαρ από ένα εκτελεστικό απόσπασμα 12 ατόμων, αποτελούμενο από αστυνομικούς, εθελοντές αλλά και κρατούμενους, τους οποίους υποχρέωσαν να διαπράξουν τη δολοφονία του Lorca υπό την απειλή τής εκτέλεσης. Οι περισσότεροι δε από αυτούς δεν γνώριζαν καν ποιος είναι αυτός που είχαν διεταχθεί να δολοφονήσουν· πόσο μάλλον και τη σημασία αυτού του κάποιου. Όταν έπεσε στο έδαφος ο Lorca, ένα από τα πιο καμαρωτά και στιβαρά λάβαρα του παγκόσμιου πολιτισμού,λαβώθηκε και σκίστηκε μαζί του. Ξέρουν καλά πού στοχεύουν εκεί έξω όσοι δε θέλουν την πνευματική ανάπτυξη του παγκόσμιου πληθυσμού. Πασίγνωστος για τα έργα και τη στάση του στη ζωή. Αγαπημένος κάθε Έλληνα ποιητή,κάθε ποιητή παγκοσμίως,αγαπημένος κάθε ζωγράφου,συγγραφέα,καλλιτέχνη γενικώς. Ο Οδυσσέας Ελύτης, ανάμεσα στα πολλά που έγραψε για τον Lorca, έγραψε: "…Γειά σου, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα ! Η πιστολιά που σε σώριασε στον πέτρινο τοίχο ενός χωριού της πατρίδας σου τίποτε δεν κατάφερε να κάνει ! Του λαού η δύναμη, που αγάπησες, ανασταίνει τώρα τα λόγια σου για πάντα, και ξέρεις εσύ πόσο το δάκρυ ενός χωριάτη αξίζει περισσότερο απ΄ όλα τα βραβεία των Ακαδημιών, πόσο από ένα κομμάτι χρυσάφι γίνεται δείγμα ζωής ανώτερο, το πλατανόφυλλο εκείνο που μέσα στα θαμπά πρωινά στέλνει συνοδειά ο βοριάς στους ώμους των αντάρτηδων που πολεμάνε !" Ο αντάρτης Ποιητής που του πήραν τη ζωή οι φασίστες-κι ακόμη δε βρέθηκε το σώμα του ποτέ- κατάφερε με τα έργα και την προσωπικότητά του,να γραφτεί το όνομά του με χρυσά γράμματα στον κατάλογο με τους σημαντικότερους ανθρώπους που πάτησαν ποτέ στη Γη. 
(Ο όρκος των ποιητών στο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα :

Στ’ όνομά σου, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα,
που σκοτώθηκες στην Ισπανία για τη λευτεριά
του ζωντανού λόγου,
Εμείς, ποιητές απ’ όλες τις χώρες του κόσμου,
μιλώντας και γράφοντας στις διάφορες και ποικίλες
γλώσσες μας
παίρνουμε εδώ τον όρκο τον κοινό,
τ’ όνομά σου να μην ξεχαστεί ποτές πάνω στη γης,
κι όσο υπάρχει τυραννία και καταπίεση,
στ’ όνομά σου
να τις πολεμούμε
όχι μονάχα με το λόγο
μα και με τη ζωή μας.
Β΄ Διεθνές Συνέδριο των Συγγραφέων για την Υπεράσπιση τ Κουλτούρας εναντίον του Φασισμού, στο Παρίσι, Theatre de la Porte Saint-Martin, 18 Ιουλίου 1937. Ο «Όρκος» (διατυπωμένος από τον Στρατή Τσίρκα και τον Λάνγκτον Χιούς), υπογράφηκε από 40 συγγραφείς που εκπροσωπούσαν 26 χώρες. Ανάμεσά τους: Λουί Αραγκόν, Ρομπέρ Ντεσνός, Τριστάν Τζαρά, Λάνγκτον Χιους, Νικολάς Γκιλλιέν, Στρατής Τσίρκας και Λάρλος Πελισέρ.)

Γεια σου ακριβέ μου Ποιητή.

Αγαπημένες Σκέψεις

...